söndag 27 oktober 2013

Tokyo Skytree

När vi är ute och reser har vi två återkommande "måsten". Det ena är att äta middag på stadens Hard Rock Cafe. Jag provar alltid deras local legendary burger medan min flickvän är lite mer ortodox.

Vårt andra måste är att besöka den högsta byggnaden i staden (och då ska den gärna vara +250 meter minst). Tokyos skyline är minst sagt imponerande och oslagbart högst är deras tv-torn, Tokyo Skytree. Med imponerande 634 meter är det världens hösta torn! Dock inte högsta byggnaden i världen vilken är Burj Khalifa i Dubai. Jag kan tycka att gränsdragningen mellan torn och byggnad är lite svävande men nu är det bestämt att det ska vara en skillnad mellan dessa kategorier.

Tokyo Skytree har observationsplatser dit besökare är välkomna:
  • Tembo Deck, tre våningar på 350 meter.
  • Tembo Galleria på mäktiga 450 meter, högsta punkten är 451,2 meter.
Det går att förboka och köpa biljetter över internet men den sidan är endast på japanska och dessutom kostar det något mer än att köpa biljett på plats.

Vi gjorde två försöka att besöka tornet. Första dagen var under helgen och då var det väldigt mycket besökare och kön var väldigt lång. Det var även en lång kö för de med förbokade biljetter. Dessutom blåste det kraftigt varpå man hade stängt av ett par hissar vilket gjorde att kön ringlade sig framåt i snigelfart. Vi valde att återkomma en annan dag och gick i stället och shoppade i den närbelägna gallerian.


När vi kom tillbaka andra dagen hade vi planerat att åka upp i tornet i samband med solnedgång - denna tanke var dock dömd att misslyckas eftersom vi inte var de enda som tänkte i de banorna. För att inte släppa in för mycket folk samtidigt och även hålla köerna kortare har man ett system där man får en reservation av personalen med ett klockaslag på. Sedan kommer man tillbaka vid den tiden och köper sin biljett och åker sedan direkt upp i tornet. Tidsfönstret är 30 minuter och då vi kom vid 17-tiden var nästa lediga tid 19:00-19:30. Detta innebar ytterligare ett besök i gallerian innan det var dags för biljettköp och att åka hissen upp till Tembo Deck. Att färdas de 350 metrarna tog exakt 48 sekunder! Grundbiljetten till Tembo Deck kostar ¥2000 per person. De som förstår japanska och vill köpa biljett med tidsreservation i förväg får lägga till ¥500.

För att komma till den högsta platsen som går att besöka löser man en extra biljett (¥1000) på Tembo Deck och åker sedan ytterligare 100 meter i en inglasad hiss. För oss var det själklart att göra detta och när vi kom upp möttes vi an en imponerande utsikt. Hela Tokyo var upplyst och vi slogs återigen av hur stor staden är.



På Tembo Galleria går man i en slinga runt tornet och innan varvet är slut passerar man den högsta platsen. I slingan finns även tydliga kartbilder med viktiga och intressanta byggnader och områden utpekade. Detta gör att man kan orientera sig bättre. När vi hade blivit mätta på utsikten tog vi återigen hissen ner till Tembo Deck där det finns ett glasgolv som gör att man kan titta 350 meter rakt ner.

Även om det inte blåste lika kraftigt som några dagar innan kunde man känna hur tornet rörde sig lite i sidled, det var inte så att det gungade men gick absolut att känna rörelserna. Kanske var lika bra att det var så mycket folk som köade vid vårt första försök att åka upp?


Tokyo Skytree är en imponerade byggnad som jag rekommenderar alla som är i Tokyo att besöka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar